Podcast Kroning 1980 Beatrix. Inleiding Boek Sluitertijd

Podcast over een fatale liefdesgeschiedenis.

Podcast
30 april 1980. Foto Vincent Mentzel.

Het verhaal Sluitertijd, te beluisteren als podcast, gaat over de belevenissen van een zekere Lodewijk Apostel. Door de toevallige ontdekking van een foto gemaakt door NRC-fotograaf Vincent Mentzel tijdens de rellen op 30 april 1980, maakt deze held van het verhaal een reis terug in de tijd. Hij deed toen eindexamen als onderwijzer en had een nogal bizarre liefdesrelatie had met een zekere Dina IJsselstein. Een zestienjarige van huis weggelopen punkmeid uit het Limburgse Helmond.

Dit alles tegen de achtergrond van het roerige kraakjaar 1980 waarin de hoofdstad zich opmaakt voor de kroning van een nieuwe vorstin. Hij een Oranjegezinde kwekeling en zij een republikeinse kraakster die er een nogal vrije levensstijl op na hield. Een ware mannenverslindster, hoe jong ook. Met als uitvalsbasis een gekraakte wisselwoning in het noordelijk stadsdeel.

Toen het Siberië van Amsterdam en nu de place to beMaar daar stak Lodewijk Apostel maar al te graag het IJ voor over met de pont. Daar was hij zelfs voor naar de overkant gezwommen als het moest. Maar er was ook nog de mooie Jorien, onderwijzeres in opleiding, met wie hij na het eindexamen op de p.a. naar een Amerikaans zomerkamp zou gaan als groepsleider.

Waar Dina op haar manier een stokje voor stak. Wat bijna het leven kostte van haar doofstomme tweelingzus Dientje, die in het Vliegenbos op wonderbaarlijke wijze, een dag voor de kroning, het gehoor terugkreeg. Meer dan dat. Ze bleek een gouden strot te hebben en maakte naam als operazangeres.

Als iets de ingrediënten vormen voor dit verhaal dan zijn het wel liefde, haat en het ermee gepaard gaande geweld. Veel lees- en luisterplezier dus de komende tijd.

Tot slot, voor wie het mocht interesseren, op de foto ben ik te zien, de jongeman met zwarte hoed in het verlengde van de half ontkleedde etalagepop. Dina staat links van mij, het meisje met de gekruiste benen, op het hoofd een blonde pruik, afkomstig uit de geplunderde etalage van de inmiddels ter ziele gegane V&D op het Rokin. De kleine schat.

 

Drs. Bertus Boshut, orthopedagoog.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *